Mariposa speelt grandioze voorstelling
Hij zei dat zij zei dat hij zei door Mariposa, gezien op 12 september in het Polanentheater
door Andrea de Leeuw
In de voorstelling Hij zei dat zij zei dat hij zei door Mariposa is acteur Hans Dagelet te horen en af en toe op geprojecteerde videobeelden te zien als een man die via een brief aan zijn kinderen zijn grote geheim probeert te vertellen: hij is travestiet. Geen moment weet hij de juiste woorden te vinden en iedere keer verscheurt hij de brief.
Verder bestaat de voorstelling uit een aantal krachtige op zichzelf staande korte scènes waarin travestie aan de orde komt.
De eerste scène (Flopshop) speelt zich af in een kledingzaak. Een man komt binnen zogenaamd om iets leuks voor zijn vrouw te kopen, maar eigenlijk zoekt hij iets voor zichzelf. De manier waarop Rick Ruhland voor de spiegel staat te draaien in een wikkelrok, is grandioos.
In de volgende scène (Spiegels) ondergaat Rick een metamorfose; in een beautysalon wordt hij door twee dames (Denice Dest en Fritzi Ponse) omgetoverd tot vrouw. De timing in deze scène is werkelijk voortreffelijk.
In Bezoekje aan een hoer wil Marvin Zwart wel iets heel ongebruikelijks bij de hoer (Mary van den Brink) die denkt dat ze alles wel heeft gezien, gedaan en meegemaakt: hij wil een jurk aantrekken. Prachtig is het stille spel wanneer zij denkt precies te weten wat hij wil en uit haar kist een zweep haalt terwijl hij, opgelucht door haar snelle 'begrip' een jurk uit zijn tas tevoorschijn haalt. Verbijsterd wijst ze hem uiteindelijk de deur.
Wat is mijn adres? speelt zich af in een café gerund door de twee travestieten Dello Stiletto en Esther van Cartier. Zij geven een fraaie show ten beste en de cafésfeer wordt goed weergegeven.
De eerste scène na de pauze heet Afkicken of afleren? waarin de drie acteurs Jos Joore, Rick Ruhland en Marvin Zwart fanatiek sporten om zich daarna met vrouwelijke kledingstukken af te zonderen.
In Bruidsflits hult Jos Joore zich in een witte bruidsjapon ondersteund door toepasselijke muziek (zoals in de gehele voorstelling het geval is).
In We doen het lekker samen zien we hoe twee vriendinnen (Denice Dest en Fritzi Ponse) omgaan met de travestiegevoelens van hun partners (Marvin Zwart en Rick Ruhland). Terwijl Denice het er moeilijk mee heeft, heeft Fritzi zich erin geschikt. De vrouwen hebben gewinkeld terwijl de mannen voor het eten zorgen. De mannen komen uiteindelijk binnen als vrouw gekleed.
Tot slot een prachtige scène tussen bruidspaar in spe Jos Joore en Micky Hoogendijk. Hij bekent haar dat hij af en toe in haar jurken rondloopt en zij is geschockeerd. De scène is zo mooi opbouwend en overtuigend gespeeld dat het moeilijk is 'partij te kiezen' tussen de twee. Je begrijpt zowel de tragiek van Jos als de frustratie van Micky maar al te goed.
De voorstelling is bijzonder amusant en tot in de puntjes verzorgd met een professionele uitstraling die je niet vaak ziet. Het decor is eenvoudig doch effectief. De scènes zetten je aan het denken zonder dat je met een moraal om de oren wordt geslagen. Ook bevat de voorstelling veel spiegelscènes. Het gevaar ligt op de loer dat dit effect niet over zal komen omdat een theatervoorstelling immers de middelen mist waarover een film of tv-serie wel beschikken. Er wordt echter zo sterk geacteerd door iedereen, dat het effect wel degelijk overkomt. De houdingen van de acteurs en actrices spreken boekdelen.
De dialogen zijn vlot geschreven en de voorstelling is geen moment clichématig.
Hulde voor schrijfsters Mary van den Brink en Ilse Ruys en regisseuse Simone Nuissl!
Hij zei dat zij zei dat hij zei is een fantastische en unieke voorstelling die veel succes verdient.
Hij zei, dat zij zei, dat hij zei