1991 – 1997

Voorgeschiedenis – ontstaan van LELLEBEL
1 november 1991 – 1 november 1997

Miss Dizzy in greenBij wijze van grap kwam Hans op 1 november 1991 in Amsterdam te wonen. Na een soort van weddenschap: ik krijg het in één weekend nooit voor elkaar om en woonruimte en werk te vinden in Amsterdam…”, lukte het hem toch dit te verwezenlijken. Een kamertje van ca. 1 bij 2 meter werd zijn nieuwe woonplek en een baantje op de fiatteringsafdeling van de ABN AMRO bank aan de Vijzelgracht zijn nieuwe werkstek. Miss Dizzy deed in het Amsterdamse meteen haar intrede. Hoewel er al optredens waren geweest bij o.a. Chez Manfred diende zij zich toch een plaatsje te bemachtigen in de sterk concurrerende travestie wereld.

De eerste Miss verkiezing waaraan zij meedeed had ze nog geen jurken, pruiken of pumps uit haar geboorteplaats Eindhoven meegebracht. Het was dus behelpen en op blote panty’s met geleende make-up (alleen bruin tinten) en een flodderige pruik won zij toch een tweede prijs.

NMiss Dizzy - in de Krokodil met Gilberta de verhuizing begonnen de optredens pas goed. “Ruk & Pluk”, “de Krokodil”, Café Roos, Milord,  C.O.C., Café Waterlooplein 76, maar ook op vele feesten en partijen in en buiten Amsterdam. Het was tijd voor weer wat nieuws. Met Gilbert zong ze in 1993 voor het eerst LIVE op het waanzinnig populaire Jordaanfestival.

Meer live-repertoire volgde toen ze eind 1993 de travestieSister Company - theatershow HoliGay Inn 003– cabaretgroep “The Sister Company” kwam versterken, tegelijkertijd met Babette LaFayette, waar ze nu al tien jaar een duo mee vormt. Oprichtster Lucy La Vie zocht vervangsters voor o.a. Sophie La Vie voor een nieuwe theatershow. Samen zongen ze o.a. het prachtige “En toch”. Het was een afwisselend programma met veel dans, playback, conferences en zang. De theater show “Holigay Inn” uitgevoerd in het C.O.C. theater werd een groot succes, maar de groep viel na de uitvoeringen al snel uit elkaar.

Dizzy's Delicious Talkshow in de Korf (Bijlmermeer) 006 TGestimuleerd door het succes ging Miss Dizzy verder met Babette LaFayette en een nieuwe plaatselijke Bijlmerster Fabiola Fibratio met de DDT shows. Deze vonden plaats in de collectieve ruimten van o.a. Daalwijk, Frissenstein en Dennenrode, hoogbouwflats in de Bijlmermeer, waar zowel Fabiola als Dizzy toentertijd woonden. DDT staat voor “Dizzy’s Delicious Talkshow”. Met diverse bekende en minder bekende gasten, conferences en een heuse publieksquiz, werd het een begrip in de buurt en volgden ook optredens in de gevestigde Bijlmerhoreca. Het werd een multi-culti programma met liedjes in vele talen, afgestemd op het Bijlmermeer publiek.

Hans voelde zich thuis in de BIJLMER en wilde er een kroeg beginnen. De naam was al lang verzonnen: LELLEBEL. Hij maakte een ondernemingsplan zo dik als een goede roman. Hij hield buurtonderzoeken door middel van enquêtes om te zien waar mensen behoefte aan hadden. Veel plannen, maar financiering en een locatie vinden, was de moeilijkste opgave. Ondertussen werkte hij al enige tijd in de horeca. Drie banen tegelijk had hij: twee homocafés en een eetcafé.

In één van die cafeetjes, “Secret” geheten begon hij samen met Oostenrijkse Mark avonden met travestie-cabaret. De naam “Miss Dizzy” was inmiddels omgedoopt tot “Desirée dello Stiletto”.Desirée omdat iedereen in Amsterdam hem geen Dizzy maar Daisy noemde en Stiletto omdat dat een leuke achternaam met twee betekenissen is: scherp mes (scherp van tongsnede) en hoge hak.

Roze Wester Festival 1995 006Met de komst van Michelle was een nieuwe groep geboren: “Les Sacres Soeurs”. Met hun nonnenact gooiden ze hoge ogen, o.a. op het Koninginnedag feest op de Westermarkt in 1995. Hier ontmoetten ze voor het eerst Miss Thandi, die het festijn van Stichting GALA presenteerde en die later in de LELLEBEL zou gaan werken.

 

In aLes Sacres Soeurs - Posterugustus van dat jaar kregen “Les Sacres Soeurs” een eigen cabaret avond in Café Secret aan de kerkstraat. Hier stonden ze wekelijks met een show. Ze hadden regelmatig gasten zoals “the Star of Oriënt”, een mannelijke buikdanser, Coco Coquette en Jet Lag van “the Chicks with Dicks” . Vele optredens van “Les Sacres Soeurs” volgden, o.a. ook op TV, soms uitgebreid met Lady Longleggs.

Les Sacres Soeurs - Tour Mechant 009Meer nieuwe gezichten versterkten de groep zoals dansers, Co, Mark en Rob. Rob was ook al danser geweest bij “The Sister Company”. Maarten Boegborn (later acteur bij de theatergroep “Dischordea”) werd de regisseur en een theaterprogramma was het gevolg. De theatershow “Tour Méchant” werd een groot succes. Het werd vertoond in 1995 in het Pleintheater aan het Sajetplein. Het was een mooie locatie voor een geweldige show vol conferences, muziek, dans en spel. “Het klooster der Camelitessen” was een oud en legendarisch Huis van God en stond in hoog aanzien. Tijdens de show gaven wij een kijkje achter de kloosterdeuren en onder de habijten.. Want achter de uniformiteit  schuilden verschillende karakters en geheime verlangens. Een non is tenslotte ook maar een mens…  De Vier nonnen volgenden de weg van hun hart en maakte kennis met de aardse geneugten en problemen.

de biechtJos van Cafe Secret kon deze bar maar niet draaiend krijgen. Ze lag te ver uit het homo-uitgaanscircuit en hij besloot (was inmiddels ook erg ziek geworden) naar zijn geboortestreek Limburg terug te gaan. De eigenaar René wilde de bar met een andere bedrijfsvoering voortzetten. Het werd een studentencafé en “de Biecht” was geboren. Gelukkig voor Desirée (en zijn heilige zusters) gingen de travestie avonden gewoon door. Dit waren namelijk de enige avonden waar nog wat geld aan te verdienen was. Er kwam een nieuwe eigenaar, Mark, die er veel werk van maakte om disputen binnen te halen, wat hem ook lukte. De bar begon enorm goed te draaien. Maar ja, studenten dat was toch niet Hans z’n kostje.

Ondertussen was de kroeg, die hij in de BIJLMER wilde beginnen een bodemloze put aan het worden. Hij wilde een multiculturele bar voor iedereen, ruimdenkend, breed georiënteerd…. Maar het stadsdeel Zuidoost had net een nieuwe horecanota aangenomen waarin duidelijk stond dat in woonbuurten geen horeca was toegestaan. Heel dom, vond hij want in de winkelcentra waar ze wel waren toegestaan was het vreselijk onveilig. De rolluiken van de winkels waren ’s avonds allemaal dicht, er liep geen mens op straat, dus gevaar voor overvallers, etc. De huren in de winkelcentra waren voor een normale startende ondernemer niet te betalen…en ga zo maar door.

amsterdamHans besloot de stoute schoenen aan te trekken en toog naar een gemeenteraadsvergadering waar het horecabeleid op de agenda stond. Hij had enkele minuten spreektijd en kreeg veel bijval, maar helaas resulteerde dat niet in een versoepeling van het beleid. Dan maar elders zoeken. Inmiddels hadden de travestie avonden in het studentencafé er al bijna twee jaar opzitten. De Oostenrijker was zurück in die Heimat. De idee werd geboren om i.p.v. een multicultureel café een travestie café te beginnen. Dat was, zeker in de binnenstad een gat in de markt.

Hij stapte met zijn plan naar diverse1 jaar LELLEBEL Quierido, Kees & Desiree horecamakelaars. Bij de firma Brals was het raak en de eigenaar André bleek zeer enthousiast. Hij stimuleerde hem om een bar in de Utrechtsestraat te beginnen. Nu nog de financiering. Gelukkig kwam hij bij de ABN AMRO bank terecht bij een bijna gepensioneerde ambtenaar die, bij wijze van laatste goede daad een lening aanbood, indien hij iemand anders voor 10.000 gulden garant kon laten staan. Hij natuurlijk in alle gaten en hoeken gezocht naar zo iemand…..en na wat kleine omzwervingen eindelijk ook gevonden: de reddende engel Cees.

openingsposter Lellebel november 1997En zo werd het een feit dat de ooievaar de opnieuw geboren Desirée afleverde in hartje Amsterdam op de Utrechtsestraat nr. 4. Een sprookje was uitgekomen en café LELLEBEL geboren. De travestie avonden van “de Biecht” gingen vlekkeloos over naar “de Lellebel”. Op 1 november 1997 opende het nieuwe café haar deuren voor het publiek. Desirée had in de dames van het eerste uur Babette LaFayette en de vlotte goedgebekte Silvia (nu werkzaam in Montmartre) goede2000 Babette, Sylvia, Desiree en Laura maatjes. Zij stonden haar bij met raad en daad in de startfase van de nieuwe ontmoetingsplek voor mensen met transgender gevoelens en hun aanbidders en metgezellen. En zie, de bar was meteen een succes!!! En nu, elf jaar na dato is deze bar een waar begrip geworden in Amsterdam en ver daarbuiten.