Olympiade

Al ben ik al drie jaar niet op vakantie geweest en alleen in heIMG_20121210_153206t buitenland vlak voor kerstmis als we met de Lellebel zoals ieder jaar naar een kerstmarkt in Duitsland gaan, toch heb ik tussen alle drukte door een dagje vrij gemaakt om naar Luik in België te gaan. De reistijd viel best mee tot aan Maastricht. Daarna nam de Belgische spoorwegen het over en boemelde ik door het prachtige landschap (rond Visé is magnifique) langzaam richting Luik.

Mijn bezoek had twee redenen. Allereerst wilde ik de travestieshow in MAMA ROMA nogmaals zien en ten tweede wist ik na mijn vorige bezoek dat ik er Franstalige karaoke DVD’s kon kopen. Mijn verblijf was alom succesvol. Ik heb een tiental nieuwe DVD’s aangekocht zodat de collectie voor de dinsdagavonden verder is uitgebreid. Én de show in MAMA ROMA was weer fabuleus. De laatste keer herinner ik me nog hoe op het podium drie schilderijlijsten stonden met daarin travestieten verkleed als Mona Lisa. Tijdens de act veranderden ze in feeksen die elkaar met handtassen door de omlijsting heen te lijf gingen. Een andere act was een Marilyn Monroe die elegant van de ene microfoon naar de andere moest hobbelen omdat deze steeds in de grond verdwenen. Briljante invallen!

De eigenaar van de club zat gezellig aan de bar. Maar geen keeping up appearances, want hij zat met volledige make-up, maar zonder pruik aan z’n drankje te nippen. En veel haar van zichzelf had hij ook niet. De show die avond begon met het bmama_romaekende ‘love is all’, de hit uit de jaren zeventig van Roger Glover met een kikker als cartoon in de hoofdrol van de clip.Trava’s in beestenpakken verpakt met als smakelijk hoogtepunt een bijtje dat aan een katrol aan het plafond hing te bengelen met een viool in haar hand. Ik heb weer enorm gelachen daar. Dus voor een geweldige travestieshow moet je gewoonweg naar Luik waar elk weekend een nieuwe show te bewonderen valt.

Ongewild moest ik terugdenken aan de tijd dat ik zelf nog meedeed in een travestiegroep “Les Quatre Follies” geheten. We brachten bandparodieën en andere playbackacts. Iedere week waren we te bewonderen in Club Olmaspalomasympiade in Eindhoven. Deze werd gerund door de alom bekende Paula. Dit was een volumineuze transgender vrouw die met haar vriendin Monique tegenwoordig een discotheek runt in Spanje. (Waarom vertrekken toch al die horecabazen daarheen?) Zij hield van travestieshows en wilde ieder weekend een nieuwe show. Week na week hebben we daar opgetreden met onze groep.

Zeer succesvol waren onze bandparodieën waarin we met meerdere personen tegelijk kleine verhaaltjes neerzetten. Het waren kleine juweeltjes. Hoewel Paula probeerde andere acts op te laten treden, kwam ze toch steeds weer bij ons terecht. “Nee, ik vind jullie toch veel beter”. Op het laatst deed ze zelfs mee met de show. Een trava die daar ook optrad met geweldige bandparodieën was de Amsterdams BABY JUNE. In het Amsterdamse circuit ben ik haar nooit tegengekomen, helaas. Op een dag hadden we een act ingestudeerd waarbij NANCY MELONE een liedje uit My Fair Lady zong en de andere trava’s achter een soort poppenkast zaten, waarbij de handpoppen het achtergrondkoortje playbackten. Het stond allemaal niet zo stevig en de hele zooi donderde om. Maar ja, professioneel als ze waren gingen ze gewoon door, dan maar niet achter een scherm.  Publiek natuurlijk hysterisch! Als we onze oudjesparodie gaven, gingen bij de dames met valse tanden de gebitten uit. Alles moest zo echt mogelijk. Het was een komisch gezicht. Volgende keer een anekdote over hoe “Les Quatre Follies” met oud en nieuw op de Duitse Autobahn strandden…….

Desirée.