Manfred Langer

Het is binnenkort alweer 10 jaar geleden dat Manfred Langerimages is overleden. Iets om even bij stil te staan misschien…
Voor Chez Manfred zocht hij altijd nieuwe verrassende acts. Hij ging daarvoor het hele land af op zoek naar leuke optredens. Zo kwam hij ook langs op een Miss verkiezing in Le Pêcheur in Eindhoven. Daar trad een jong Deesje op met een lange slungel die Nico heette. Samen vormden zij het duo Josephine & Daphne, beter bekend als Mini & Maxi (nee, natuurlijk niet dé….). We deden komische bandparodiën en Manfred was meteen weg van ons. Natuurlijk werden we uitgenodigd om onze performance in de Chez Manfred op de planken te brengen.

Komisch duo Josephine & Daphne als Mini & MaxiZo waren we te zien met onze babyshow, een lekkere vette kleine en een plank van een grote meid. Kompleet met pampers en strik op het hoofd. Daarna als twee gekke meiden die tot ongenoegen van het bar- en schoonmaakpersoneel de hele bar volgooiden met rijst die in de handtassen verborgen zat. De day after heeft men ons uiteraard vervloekt, maar het optreden was een succes. Voordat we ergens gingen optreden hadden we een soort van ritueel. Nee, geen alcohol, want dat dronken de meisjes nauwelijks. Maar om ons alvast in onze rol te voelen gingen we bijvoorbeeld verkleed als twee werksters, met identieke pakjes aan in een lelijk eendje dat we van een kennis hadden geleend al op route. Bij ieder stoplicht stapten we dan uit en gingen gewild of ongewild de ruiten van de auto naast of achter ons wassen. Je kan je wel voorstellen wat een hilariteit daaruit voortkwam. Mensen verontwaardigd of juist helemaal in ons spel opgaand.

Mensen gierend van het lachen of Amsterdamjuist heel boos. Maar wat zo leuk was, eenmaal op de plek van bestemming waren we zo gek als een deur en kon de show niet meer kapot. Eén keer in Nijmegen bij een verkiezing dook de voltallige jury onder de tafel als wij maar in de buurt kwamen. En onze mysterieuze show waar ieder in een kring moest staan hand in hand en we bezweringen uitspraken en enge dingen deden met doodskoppen en wierrook. Soms vond men het zo eng dat men wegrende. Voor ons voldoening, want het kwam levensecht over en daar was het ons om te doen. Al met al een leuke tijd om op terug te kijken, de eerste ontmoeting met Manfred en met het heerlijke Amsterdam.